Przepis na Bytomskie kamyki
Składniki - Przepis na Bytomskie kamyki
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej Gellwe dodaj do listy zakupów
- 250 ml wody dodaj do listy zakupów
- 4 szklanki mąki tortowej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka miodu wielokwiatowego Lewiatan (płynny) dodaj do listy zakupów
- 290 g powideł węgierkowych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- ½ łyżeczki cynamonu dodaj do listy zakupów
- ½ łyżeczki suszonego imbiru dodaj do listy zakupów
- 2 ziarenka ziela angielskiego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 6 goździków dodaj do listy zakupów
- ½ łyżki gałki muszkatołowej dodaj do listy zakupów
- ¾ szklanki cukru dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki mleka dodaj do listy zakupów
- UHT 1,5% Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki masła dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki wody dodaj do listy zakupów
- migdały łuskane Lewiatan dodaj do listy zakupów
- papier do pieczenia Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Bytomskie kamyki
Na początku przygotuj galaretkę. Wsyp ją do ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia. Zanim galaretka stężeje, dodaj do niej powidła. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Tak przygotowanej masy nie wstawiaj do lodówki. W rondelku podgrzej miód, cukier, 2 łyżki mleka oraz masło. Składniki podgrzewaj na małym ogniu do momentu, kiedy rozpuści się cukier. Ziele angielskie i goździki rozgnieć w moździerzu. Mąkę połącz z sodą i przesiej, dorzuć przyprawy i lekko wymieszaj. Następnie dodaj wystudzony miód oraz wodę, ciasto zagnieć i bardzo dokładnie wyrób. Gotową masę podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na papierze do pieczenia do formatu blaszki 36x24. Pierwszy rozwałkowany placek ułóż wraz z papierem do pieczenia (papierem w stronę dna blaszki) na dnie blaszki, następnie posmaruj go powidłami zmieszanymi z galaretką i przykryj drugim plackiem. Po przełożeniu placka oderwij od niego papier do pieczenia, na którym był rozwałkowany. Placki lekko dociśnij do siebie i posmaruj wierzch mlekiem. Na koniec migdały przekrój wzdłuż na pół i powtykaj je w wierzchnią część ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C do momentu, kiedy ciasto będzie odstawać od brzegów blaszki. Wyjmij je z piekarnika i jeszcze ciepłe pokrój w kwadratowe kawałki.
Smacznego!