Przepis na Biszkoptowe naleśniki z dżemem
Składniki - Przepis na Biszkoptowe naleśniki z dżemem
- 2 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 jajka dodaj do listy zakupów
- 2 żółtka dodaj do listy zakupów
- 2 niepełne szklanki mleka Wypasionego 2 % Mlekovit dodaj do listy zakupów
- łyżka masła do ciasta i ok. pół kostki do smażenia dodaj do listy zakupów
- łyżka cukru pudru dodaj do listy zakupów
- szczypta soli dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Biszkoptowe naleśniki z dżemem
Farsz: 200 g białego serka kremowego 200 g waniliowego serka homogenizowanego 2-3 łyżki rodzynek sułtańskich Lewiatan słoik dżemu z czarnej porzeczki LewiatanPrzygotuj ciasto: oddziel żółtka od białek, przesianą mąkę wymieszaj z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie wymieszaj masę lub zmiksuj mikserem na gładko i odstaw na pół godziny. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie połącz ją z ciastem. Za każdym razem przed nałożeniem ciasta na patelnię zamieszaj je, a jeśli nieco opadnie - ubij trzepaczką. Smaż na złoty kolor z obu stron na maśle roztopionym na patelni.
Przygotuj farsz: rodzynki sparz wrzątkiem. Serki starannie utrzyj razem, dodaj odciśnięte rodzynki i wymieszaj. Naleśniki posmaruj przygotowanym kremem i złóż w trójkąt lub zawiń do środka jak krokiety. Przed podaniem obsmaż na jasnozłoto, ułóż na talerzach, udekoruj dżemem.