Przepis na Barszcz ukraiński
Składniki - Przepis na Barszcz ukraiński
- 1 szklanka fasoli Piękny Jaś Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 500 g mięsa (wieprzowiny, cielęciny lub kurczaka) dodaj do listy zakupów
- 1 marchew dodaj do listy zakupów
- 1 pietruszka dodaj do listy zakupów
- ½ selera dodaj do listy zakupów
- ½ pora dodaj do listy zakupów
- ⅛ kapusty włoskiej dodaj do listy zakupów
- 1 cebula dodaj do listy zakupów
- 2 buraki dodaj do listy zakupów
- 5 ziemniaków dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka masła dodaj do listy zakupów
- sok z ½ cytryny dodaj do listy zakupów
- 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki cukru dodaj do listy zakupów
- 240 ml śmietany 18% dodaj do listy zakupów
- 1 pęczek koperku dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Barszcz ukraiński
Fasolę zalej letnią wodą i odstaw na noc. Następnie odcedź ją i ugotuj w świeżej wodzie. Umyte mięso zalej zimną\ wodą tak, aby było przykryte (powinno zostać ok. 2 litrów wywaru). Gotuj je do miękkości, a pod koniec gotowania dopraw solą. Wyjmij mięso i zachowaj pozostały bulion. Do wywaru pozostałego po mięsie dodaj startą na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę oraz posiekany por i cebulę. Całość zagotuj i dodaj grubo starte buraki. Gdy warzywa będą prawie miękkie, włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w paski kapustę. Składniki gotuj do miękkości, a następnie dodaj masło, sok z cytryny i przecier pomidorowy oraz dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem. Dorzuć fasolkę i całość gotuj jeszcze chwilę. Wlej śmietanę rozprowadzoną niewielką ilością zupy, wsyp posiekany koperek i wymieszaj. Barszcz najlepiej smakuje po odgrzaniu.
Smacznego!