Przepis na Barszcz czerwony z pasztecikami
Składniki - Przepis na Barszcz czerwony z pasztecikami
- 1 kg buraków dodaj do listy zakupów
- pół selera dodaj do listy zakupów
- 1 por dodaj do listy zakupów
- 2 marchewki dodaj do listy zakupów
- 2 pietruszki dodaj do listy zakupów
- 1 cebula dodaj do listy zakupów
- liście laurowe dodaj do listy zakupów
- ziele angielskie dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny ziarnisty dodaj do listy zakupów
- ocet jabłkowy dodaj do listy zakupów
- cukier dodaj do listy zakupów
- sól dodaj do listy zakupów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego Henglein dodaj do listy zakupów
- 1 kg pieczarek dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka masła klarowanego dodaj do listy zakupów
- jajko do posmarowania ciasta dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Barszcz czerwony z pasztecikami
Barszcz:
Obrane i pokrojone na mniejsze części buraki zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny. Dodaj 2 łyżki octu jabłkowego Kamis, 2 łyżki cukru i gotuj kolejne 5 minut. Pozostałe, pokrojone warzywa zalej wodą. Dodaj przyprawy Kamis. Gotuj do miękkości warzyw. Do ugotowanego wywaru z buraków dodaj wywar z warzyw. Gotuj na bardzo małym ogniu przez kolejne 15-20 minut.
Paszteciki:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na maśle klarowanym, dodaj starte na grubych oczkach pieczarki. Dopraw solą i pieprzem Kamis. Smaż około 5 minut. Ciasto francuskie Henglein pokrój na prostokąty. Na część każdego prostokąta wyłóż farsz pieczarkowy i zawiń. Paszteciki posmaruj jajkiem. Piecz w piekarniku zgodnie z zaleceniami producenta. Barszcz podawaj w towarzystwie pasztecików.
Smacznego!