Przepis na Babeczki z owocami i miętą
Składniki - Przepis na Babeczki z owocami i miętą
- 200 g mąki tortowej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 80 g cukru pudru dodaj do listy zakupów
- 120 g schłodzonego masła dodaj do listy zakupów
- szczypta soli dodaj do listy zakupów
- opakowanie cukru wanilinowego dodaj do listy zakupów
- jajko dodaj do listy zakupów
- budyń śmietankowy Delecta dodaj do listy zakupów
- 450 ml mleka 3% Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki cukru dodaj do listy zakupów
- 400 g malin dodaj do listy zakupów
- połówki brzoskwiń w lekkim syropie Lewiatan dodaj do listy zakupów
- kilka listków mięty dodaj do listy zakupów
- 8 foremek na babeczki o średnicy 5 cm dodaj do listy zakupów
- 8 papierowych foremek na babeczki (papilotek) dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Babeczki z owocami i miętą
Przygotuj ciasto: szybko, ale dokładnie zagnieć wszystkie składniki. Masę zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Do foremek powkładaj papilotki na babeczki. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 8 części i wyklej dno i boki foremek. Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 min na złoty kolor. Babeczki wystudź i wyjmij z foremek.Przygotuj nadzienie: owoce umyj i osusz, brzoskwinie osącz i pokrój na kawałki. Budyń wymieszaj z połową szklanki zimnego mleka i cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę. Przykryj folią, by nie powstał kożuch, i odłóż do ostygnięcia. Babeczki napełnij budyniem, udekoruj owocami i miętą.