Przejdź do treści

Kołacz z serem pod kruszonką

Czas przygotowania
90 minut + 60 minut czas przygotowania

Składniki - Kołacz z serem pod kruszonką

Sposób przygotowania - Kołacz z serem pod kruszonką

Najpierw przygotuj ciasto. Drożdże rozetrzyj z łyżką mleka i cukru, następnie odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Do osobnej miski wrzuć mąkę, pozostały cukier, masło, żółtka, mleko oraz olejek pomarańczowy. Wszystko ze sobą połącz i dodaj zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Odstaw je ponownie w ciepłe miejsce na 50 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masę. Masło zmiksuj z cukrem, a następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku i po jednej łyżce twarogu, który wcześniej należy zmielić trzykrotnie. Z pięciu białek ubij pianę na sztywno i delikatnie połącz z masą serową oraz pokrojonymi drobno bakaliami.

Następnie przygotuj kruszonkę. Herbatniki rozkrusz lub zblenduj na drobne kawałki. Masło rozpuść i dodaj do herbatników. Tak powstała kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wyłóż masę serową i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 200°C przez około godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, uchyl drzwi piekarnika i zostaw w nim wypiek do wystygnięcia.

Smacznego!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij