Przejdź do treści

Lokalnie kupuję, nie marnuję! Zadbajmy razem o lepsze jutro!

31 Lipiec 2025

W sieci sklepów Lewiatan wierzymy, że każdego dnia możemy przyczyniać się do pozytywnych zmian. Dlatego, od 31 lipca do 16 sierpnia, prowadzimy trzecią już edycję kampanii "Lokalnie kupuję, nie marnuję!", której celem jest edukacja i zapobiegania marnowaniu żywności.

Organizowana w tym roku już po raz trzeci kampania PSH Lewiatan ma na celu pokazanie sprawdzonych sposobów na zapobieganie marnowaniu jedzenia. Pierwszy krok to podkreślenie, że warto kupować z głową, planując zakupy z wyprzedzeniem. Rozwiązaniem jest też kupowanie mniejszych ilości, ale za to częściej. Ważne jest również zrozumienie różnic powszechnie używanych terminów takich jak „należy spożyć” i „najlepiej spożyć przed”. Nie bez znaczenia jest odpowiednie przechowywanie jedzenia.

niemarnowanie POS poziom.jpg

Dlaczego to takie ważne?

Marnowanie żywności to jedno z największych wyzwań współczesnego świata. Każdego roku w Polsce do kosza trafia prawie 5 milionów ton jedzenia, co ma tragiczne skutki dla społeczeństwa, środowiska i gospodarki. Jak pokazują badania Federacji Banków Żywności najwięcej żywności marnuje się w naszych domach - aż 60%! Powodów wyrzucania jedzenia jest kilka, najczęstszy to przegapienie terminu przydatności do spożycia – tak twierdzi 26% ankietowanych. Inne istotne przyczyny marnowania to zbyt duże zakupy i niewłaściwe przechowywanie żywności. Dlatego w tym roku kampania „Lokalnie kupuję, nie marnuję!” skupia się na wyjaśnieniu różnic w rozumieniu terminów "Należy spożyć do" i "Najlepiej spożyć przed".

Przypominamy, że zwrot "Należy spożyć do" oznacza, że po upływie tego terminu żywność nie powinna być spożywana ze względu na potencjalne ryzyko dla zdrowia. Dotyczy to świeżego i łatwo psującego się jedzenia, np. mięsa czy ryb. Natomiast termin "Najlepiej spożyć przed" mówi, że produkt nie zmieni swoich właściwości (smaku, wyglądu, zapachu, konsystencji) do określonej daty. Jeśli jest prawidłowo przechowywany, często może być bezpiecznie spożywany również po upływie wskazanej daty.

Wspieramy potrzebujących

Akcja skupia się nie tylko na aspekcie prośrodowiskowym i prozdrowotnym. Równie ważne jest podkreślenie, że żywność, której nie wykorzystamy i która dziś jest marnowana, ma szansę być wykorzystana przez najbardziej potrzebujących. Według raportu "Nie Marnuj Jedzenia 2024" Federacji Polskich Banków Żywności, w Polsce do kosza trafia prawie 5 milionów ton jedzenia, jednocześnie w kraju 6,6% osób żyje w skrajnym ubóstwie, z miesięcznymi dochodami poniżej 913 złotych! Żywność, której nie wykorzystamy, a która mogłaby zostać zmarnowana, może zostać przekazana najbardziej potrzebującym.

Co można zrobić już dziś?

  • Kupować z głową i planować zakupy z wyprzedzeniem.
    Zamiast dużych, jednorazowych zakupów, staraj się kupować mniejsze ilości jedzenia, ale częściej. Pomocne jest tworzenie listy zakupów z podziałem na kategorie. Twórz listy potrzebnych zakupów (przykład znajdziesz w aplikacji Mój Lewiatan oraz tutaj: (https://lewiatan.pl/moja-lista-zakupow)
  • Wybieraj lokalne
    Wspieraj sklepy blisko miejsca zamieszkania, w których dostępne są świeże produkty pochodzące z regionu. Kupuj produkty pochodzące od lokalnych producentów
  • Właściwie przechowywać żywność i czytać etykiety.
    Odpowiednie przechowywanie żywności to klucz do ograniczenia marnowania. Rozróżniaj terminy podawane przez producentów na opakowaniu.

Partnerami naszej kampanii są ogólnopolskie organizacje: Federacja Polskich Banków Żywności oraz Caritas Polska i Caritas Diecezjalne.

Razem możemy zmieniać rzeczywistość na lepsze!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij