Domowy chleb krok po kroku
Czas przygotowania
1,5 godziny + 75 minut pieczenia
Składniki - Domowy chleb krok po kroku
- 50 g drożdży dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka cukru dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka wody dodaj do listy zakupów
- 500 g mąki pszennej razowej typ 2000 dodaj do listy zakupów
- 1/2 łyżeczki soli dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki oliwy dodaj do listy zakupów
- otręby dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Domowy chleb krok po kroku
- Rozrób drożdże, utrzyj je z cukrem, łyżką mąki i taką ilością wody, by osiągnąć gęstość śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Do mąki dodaj sól, wyrośnięte drożdże i resztę wody, wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie łatwo odchodzić od dłoni i od ścianek miski.
- Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
- Okrągłą formę do pieczenia, naczynie żaroodporne lub gliniany garnek (namocz go wcześniej w wodzie przez 15 minut), posmaruj oliwą i wysyp otrębami. Umieść w formie ciasto, przykryj i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 250 st. C i piecz chleb 1 godz. i 15 min.