Przejdź do treści

Przepis na Zapiekankę kurpiowską

Czas przygotowania
150 minut

Składniki - Przepis na Zapiekankę kurpiowską

Sposób przygotowania - Przepis na Zapiekankę kurpiowską

Poszatkowaną drobno kapustę przelej wodą, lekko posól i odstaw na 10 min. Do podsmażonego w rondlu, drobno pokrojonego boczku dorzuć odciśniętą kapustę, wlej bulion, zamieszaj i duś pod przykryciem 35 min. na małym ogniu. Następnie dorzuć obrane i pokrojone w krótkie słupki ogórki oraz koncentrat pomidorowy. Całość zamieszaj, dopraw solą, pieprzem, papryką, dołóż liście laurowe i duś kolejne 20 min. Na rozgrzanej patelni zeszklij na łyżce masła drobno posiekaną cebulę i dołóż obgotowane w osolonej wodzie, pokrojone w kostkę grzyby, dopraw solą oraz pieprzem. Grzyby przełóż do brytfanny wyłożonej połową kapusty i przykryj je drugą połową. Polej resztą stopionego masła, posyp żółtym serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij