Przejdź do treści

Placek po węgiersku

Czas przygotowania
40 minut i 40 minut duszenia

Składniki - Placek po węgiersku

Sposób przygotowania - Placek po węgiersku

Gulasz:
Mięso pokrój w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i pieprzem. Następnie obtocz przyprawione mięso w mące. W garnku rozgrzej olej. Obsmaż mięso. Następnie zalej wodą, dodaj ziele angielskie, 4 ziarenka pieprzu i podgotuj. Paprykę pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na patelni, a następnie dodaj do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez około 40 minut. Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z wodą i zagęść gulasz.

Placki ziemniaczane:
Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odsącz nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodaj pokrojoną cebulę. Dodaj jajko i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Ciepłe placki polej sosem gulaszowym, złóż na pół. Podawaj z łyżką śmietany i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij