Przejdź do treści

Domowy makaron krok po kroku

Czas przygotowania
1 godzina

Składniki - Domowy makaron krok po kroku

Sposób przygotowania - Domowy makaron krok po kroku

  1. Wysyp mąkę na blat, wbij na nią jajka i oprósz odrobiną soli.
  2. Wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie, elastyczne i lekko twarde. Jeśli wyjdzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Ciasto można też wyrobić w misie miksera, a potem zagniatać je ręcznie przez 2 minuty.
  3. Zawiń ciasto w foliowy woreczek i włóż na 20 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek, najlepiej na grubość 1 mm (pozostałe części ciasta muszą być w tym czasie okryte folią), podsypując minimalnie mąką. Pozostaw na stolnicy na 5 minut, lekko posyp mąką.
  5. Następnie zwiń rozwałkowany placek w luźny rulon i pokrój na paseczki. Jeśli pokroisz cieniutko - uzyskasz nitki, jeśli grubiej, tak na szerokość ok. 1 cm - uzyskasz tagliatelle.
  6. Gotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij