Przejdź do treści

Domowy chleb krok po kroku

Czas przygotowania
1,5 godziny + 75 minut pieczenia

Składniki - Domowy chleb krok po kroku

Sposób przygotowania - Domowy chleb krok po kroku

  1. Rozrób drożdże, utrzyj je z cukrem, łyżką mąki i taką ilością wody, by osiągnąć gęstość śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
  2. Do mąki dodaj sól, wyrośnięte drożdże i resztę wody, wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie łatwo odchodzić od dłoni i od ścianek miski.
  3. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
  4. Okrągłą formę do pieczenia, naczynie żaroodporne lub gliniany garnek (namocz go wcześniej w wodzie przez 15 minut), posmaruj oliwą i wysyp otrębami. Umieść w formie ciasto, przykryj i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 250 st. C i piecz chleb 1 godz. i 15 min.
-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij